måndag 21 september 2015

Havrerutor med nougat

Småbröd i långpanna är inte så vanligt. Den här kakan är riktigt enkel att fixa till! Dessutom blir det många bitar av en sats.

Mönster gör du lätt med en gaffel.
Havrerutor med nougat (~40 bitar)

300 g smör
3 dl strösocker
9 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk sirap

250 g nougat 

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål rör ner smöret. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 15 minuter i 175 grader. 

Hyvla nougaten (det går lättare om den är kylskåpskall) och fördela den ovanpå havrebottnen direkt när den kommer ur ugnen. 

Skär kakan i bitar när den svalnat. Förvara bitarna kallt.

Tips: det går bra att använd riven choklad istället för hyvlad nougat.

fredag 18 september 2015

Somrig gräddtårta

Nu i höstregnen får man tänka tillbaka en månad på sommarvärmen och ljuset.

Tänk att få dekorera en tårta med färska bär! Det finns en uppsjö av recept och idéer på tårtor. Det här receptet är en bra grundrecept. God i sin enkelhet och går att variera efter tycke och smak.

Botten
4 ägg
3 dl socker
5 msk kokande vatten
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
1 påse marsankräm
2-3 dl mjölk
3 dl jordgubbssylt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

1,5 dl mjölk att fukta med

2 dl grädde (ca 3 dl om man spritsar)
2 tsk socker
Bär till dekoration

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa samtidigt som du tillsätter det kokande vattnet. Blanda de vetemjöl och potatismjöl med bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt. Grädda i en smord (eller bakplåtspappersklädd) rund form i 175-200 grader ca 30 minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna innan du skär den i tre delar.

Vispa ihop marsankräm med mjölk till en rätt tjockflytande kräm. Vispa grädden med vaniljsockret.


Bygg ihop kakan: fukta det understa bottnen med mjölk. Bred på hälften av jordgubbssylten och största delen av marsankrämen. Lägg på mittersta bottnen och fukta den och bred på resten jordgubbssylten. Blanda resterna av marsankrämen med grädden och bred ovanpå sylten. Lägg på den sista bottnen. Fukta eventuellt lite. Bred eller spritsa grädde på kakan och dekorera med bär.

måndag 14 september 2015

Squashplättar

De här plättarna är riktigt goda och passar utmärkt att servera med en salt röra. Å så får jag ju lite användning för squashen också. Riven morot funkar fint att ha i istället om man hellre vill det.p

Smaksätt plättarna med dill om du serverar med en fiskröra eller smaksätt med persilja om du serverar med kycklingröra.

Squashplättar (2 portioner)

200 g squash
 2 ägg
1 dl riven ost
1 tsk fiberhusk
Salt
Peppar
Kryddgrönt (t.ex dill, persilja)

Riv squashen grovt och låt det rinna av 10-15 minuter i en sil. Vispa lätt ihop ägg, riven ost, fiberhusk, kryddor och den rivna squashen. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter innan du steker små plättar. Stek på lite svagare värme så att de hinner bli genomstekta. Servera med en valfri röra.

Röran brukar jag fixa till på en höft. Lite gräddfil och majonnäs eller creme fraiche med finhackad lök, salt, peppar, dill eller persilja med skinka, rökt lax eller grillad broiler.