måndag 28 december 2015

Morotskaka

Morotskaka med ostglasyr är en gammal goding som alltid är rätt. En klassiker. Kakan är saftig och god. Man kan nästan tro att den är lite nyttig med all sin morot i.

Morotskaka

2 ägg
1dl strösocker
1 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk matsoda
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
0,5 dl matolja
250 g finriven morot

50 g smör
100 g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner vetemjölet blandat med bakpulver, matsoda, vaniljsocker och kanel, rör om försiktigt. Vänd ner det smälta smöret och oljan och den rivna moroten. Rör om tills smeten är slät. Fördela smeten i en smord form med löstagbar kant (ha gärna bakplåtspapper i bottnen så lossnar kakan lättare). Grädda i 175 grader varm ugn i ca 30-40 minuter. Låt kakan svalna innan du breder på glasyren.

Glasyr: vispa rumsvarmt smör med färskost till en slät smet. Vispa i vaniljsocker och florsocker. Spritsa eller bred ut glasyren på kakan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar