lördag 26 december 2015

Knäckstrutar

Lite pilliga, men oh vad snygga!

Knäck
(ett enkelt 1-1-1 recept)

1 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap

Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull, rör om under tiden så att inget bränns i bottnen. Låt sedan knäcken koka på svag värme i ca 15-20 minuter tills den klarar kulprovet eller är 128-30 grader. Rör om ibland.

Fixa under tiden till strutar av bakplåtspapper. Klipp till 8 rutor, 15x15 cm, och snurra till strutar. Vik in nedre spetsen så hålls knäcken i struten sen. Lägg strutarna att stå i snö om det finns, socker eller vetemjöl funkar bra som snöersättare.

Fördela knäcken i de 8 strutarna (jag brukar hälla över knäcken i ett litermått för att få bättre precision). Låt dem stelna lite och tryck ner en pinne i varje strut. Låt stå svalt tills de stelnat helt. Och knyt ett band runt varje knäckstrut. Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar