måndag 29 december 2014

Cookies

Småbröd med både choklad och nötter, ljuvligt!

Några cookies och ett band blir en snygg gåva!
Vitchokladcookies

125 g rumsvarmt smör
1,25 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk matsoda
0,5 msk vaniljsocker
100 g finhackad choklad
100 g finhackade nötter

Vispa smöret pösigt med farinsocker och strösocker. Vispa i ägget. Blanda vetemjölet med salt, bakpulver, matsoda och vaniljsocker och rör ner i smörsmeten. Rör tillsist ner choklad och nötter. Dela degen i 48 delar, rulla till bollar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Lämna lite
utrymme mellan dem eftersom de breder ut sig lite i ugnen.
Platta till dem lite och grädda i 175 grader ~ 10-13 minuter.

torsdag 25 december 2014

Sötsura jordgubbsremmar

Sega, söta och lätt syrliga.

Jordgubbsremmar

180 g jordgubbar
10 gelatinblad
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk citronsyra

Litet matolja

1,5 tsk socker
0,5 tsk citronsyra

Mixa jordgubbarna och passera mixer genom en sil, använd 1 dl av jordgubbspurén.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (ca 10 minuter).
Koka upp jordgubbspuré, 1,5 dl vatten, socker och sirap i en kastrull. Låt det koka kraftigt 5-6 minuter. Rör om då och då. Tag kastrullen av plattan.
Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen tillsammans med citronsyran.
Stryk ut lite olja på ett bakplåtspapper (på en bricka eller plåt) och häll smeten ovanpå. Bred ut massan med en sked eller en stekspade. Låt allt stelna i rumstemperatur, minst två timmar, helst över natten.
Skär i remmar och doppa remmarna i socker utblandat med citronsyra.
Förvara i en stor burk i rumstemperatur (utan lock). Det är lätt hänt att sockret smälter i alla fall, så man kan också skära i remmar och vända i socker vartefter man äter dem.

tisdag 23 december 2014

Pimpad dumlekola

De sista förberedelserna inför julen är pågång i många hus. Jag tycker om att fixa inför julen, både städandet, pyntandet och bakandet gillar jag. Helgen har för min del delvis gått åt till att fixa lite eget julgodis. Ett enkelt och snyggt hemmagjort julgodis är denhär dumlekolorna:

Sega dumlekolor

10 dumlekolor
0,5 dl salta nötter

1. Ta pappret av dumlekolorna och sätt dem på en  
     bakplåtspapperskädd plåt. Grädda dem 6-7
     minuter (mitt i ugnen) i 150 grader tills de blivit platta.
2. Finhacka under tiden salta nötterna.
3. Tag ut plåten ur ugnen och rör runt i kolorna med baksidan av en sked så att kolan och chokladen  
     blandas. Strö över finhackade nötter och låt stelna.



söndag 14 december 2014

Cookies in a jar

Det är behändigt att ha en burk med cookies in a jar-mix redo då man behöver en gå bort-gåva.

Chocolate chip cookie-mix

Blanda i en glasburk (~7 dl):

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
0,5 dl farinsocker
100 g finhackad choklad

Skriv på kortet

Vispa 1 ägg och 125 g rumsvarmt smör eller margarin tillsätt burkens innehåll och rör om. Rulla till ~ 30 bollar, platta till bollarna lite och grädda dem på en bakplåtspappersklädd plåt i ~ 10 minuter i 180 grader.


Skriv gärna vad som finns i burken också så vet mottagaren sen vad kakorna innehåller.

måndag 8 december 2014

Bloggar i skolan

Jag startade denhär bloggen för snart två år sedan. Då var det med en baktanke om att någon gång i framtiden starta en klassblogg. Än har klassbloggen inte sett dagens ljus men jag har lärt mig blogga på blogger!



lördag 6 december 2014

Ernst goda julbröd som mix

Nu i december är det många som funderar på julklappar och gåvor. En lite annorlunda gå bort-present är en mix på burk, så vill man satsa på något annat än konfektasken eller blomman är det här en ide.
Den kan ju även fungera som en inredningsdetalj tills den används.

I burken finns en mix på ett annat bröd
Blanda i en glasburk (ca 1 l):

3,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1 tsk salt
1 tsk matsoda
1 dl russin
1 dl strimlade aprikoser
1 dl hasselnötter

Skriv på kortet

Tillsätt 1 dl sirap och 5 dl naturell yoghurt eller surmjölk och blanda väl.

Grädda i en avlång brödform som är klädd med bakplåtspapper eller smord och bröad med solrosfrön eller pumpafrön. Grädda i nedre delen av ugnen ~80 minuter i 175 grader.

Skriv gärna också vilka ingredienser som finns i burken!


Man kan använda sitt eget favoritrecept på bakpulver- eller sodabröd. Här hittar ni en mix som jag själv komponerat ihop.

måndag 1 december 2014

Pepparkakor

Hej! Nu är mörka november över och vi har gått in i december och advent. I helgen kom adventsljusstaken och stjärnan fram, några små granar och lite blåbärsris fick också komma in som prydnad. Och NU har jag fixat glögg av kråkbärssaft (det går bra att byta ut saften till någon annan men det kan behöva spädas med mera vatten sen) och bakat lite pepparkakor. Då är jag redo för (o)väntat besök.

Pepparkaksreceptet har jag fått att en kollega och det blir goda pepparkakor!

Pepparkakor 

3 dl sirap
4,5 dl socker
500 g smör
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen pomeransskal
0,5 msk soda
2 ägg
1 kg grovt vetemjöl

Sjud upp sirap, socker, margarin och kryddorna (nejlika, kanel, ingefära och pomeransskal). Tillsätt sodan och vispa degen tills den svalnat - då får du porösa kakor. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite till. Rör ner vetemjölet. Låt degen stå svalt över natten.

Baka ut tunna pepparkakor och grädda i 210 grader ~ 6 minut.