onsdag 26 november 2014

Morotssoppa

Jag drömmer mig bort till varmare och ljusare årstider med denna underbart solgula och lena soppa.

Morotssoppa

1 stor gul lök
1 kg morötter
1 msk olja
6 dl vatten
1 buljongtärning
100 g färskost, smaksatt om man vill
1 dl mjölk eller grädde
Salt
Peppar
Persilja

Skala och grovhacka löken och skala och skär moroten i slantar. Hetta upp oljan i kastrullen och fräs löken. Tillsätt morötterna, vattnet och buljongtärningen. Låt allt koka tills morötterna är mjuka. Mixa allt till en slät soppa (ta ev bort lite av spadet först så att soppan inte blir för tunn). Rör ner färskosten och mjölken (eller grädden). Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.

lördag 22 november 2014

Rödbetsgratäng

Rödbeta hör ihop med mina jultraditioner. Först och främst i rosollen förstås. Men på senare år har rödbetan smugit in i andra varianter på julbordet. Den här ljuvligt goda gratängen med mögelost har numera en stående plats bland de andra lådorna.


Rödbetsgratäng (2 x 0,5 liters lådor)

500 g rödbetor, kokta 1. Skala och grovriv rödbetorna och löken
1/2 lök 2. Blanda alla ingredienser i en skål
1 dl grädde 3. Smaka av
1/2 tsk salt 4. Grädda i 200 grader i ca 1 timme
2 krm svartpeppar
80 g auraost eller riven ost

söndag 9 november 2014

Hallonsmoothie

Ibland vill man äta samma frukost varje dag och ibland vill man ha lite variation. Jag brukar alltid ha ett paket naturell yoghurt eller surmjölk i kylskåpet för att kunna svänga ihop en god smoothie på morgonkvisten. Det bästa med smoothies är att man kan variera sig och byta ut eller lägga till ingredienser.


Hallonsmoothie

1 dl hallon
1/4 banan
1/2 tsk malen kanel
3/4 dl naturell yoghurt
3/4 dl mjölk

Mixa och häll upp i ett glas.