lördag 18 oktober 2014

Tranbär med kolasås

Jag haft höstlov i några dagar och idag blev det en tur till skogen! Det har blivit en tradition att jag plockar tranbär på höstlovet och nog är det rofyllt! Idag var det mulet men rätt varmt, fast nog frös jag om fingrarna innan burkarna var fyllda.

Nu är bären i frysen och det känns bra att veta att jag kan fixa ihop en kolapaj med tranbär, lite tranbärsparfait eller bara servera bären med en enkel kolasås i vinter när andan faller på.

Lägg lite tranbär i en serveringsskål
och ringla över varm kolasås.

Kolasås

2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
50g smör

Koka upp grädde, strösocker, farinsocker, sirap och smör.
Låt allt koka sakta under omrörning i ca 10 minuter.



söndag 12 oktober 2014

Äppelchips

Egna hälsosamma chips att mumsa på!


Skiva äppel tunt (osthyvel använder jag).
Doppa äppelskivorna i vatten (3 dl) med lite salt (2 krm) och citronsaft (1 msk) i.
Rada äppelskivorna på en plåt och låt dem torka 3-4 timmar i 80 graders varm ugn. Låt ugnsluckan vara på glänt för att släppa ut värmen.