måndag 25 augusti 2014

Kladdkaka med lakritskola

Kombinera favoriten kladdkaka med en härligt mjuk kola, servera med lite färska bär och en klick vispad grädde å Njuut!


Kladdkaka (Leilas recept från början, men jag drog ner lite på sockermängden)

50 g smör
0,5 dl olja
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao

Smält smöret och blanda i oljan.
Vispa ägg vitt och pösigt tillsammans med strösocker och farinsocker. Rör ner smörblandningen.
Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Sikta ner det i äggblandningen och rör tills smeten är jämn.
Fördela smeten i en smord form med löstagbar kant (diameter 24 cm). Grädda i ~30 minuter i 150 grader. Kakan skall vara lite kladdig när di tar ut den. Låt kakan svalna helt innan du breder kolan över den.

Kola med lakritspulver

2 dl vispgrädde
1 dl glukos
1 dl mörk sirap
1,75 dl mörkt muscovadosocker
2 msk kakao
1 msk lakritspulver
100 g mörk choklad (70%)
100 g rumstempererat smör

Flingsalt

Koka upp grädde, glukos, sirap och muscovadosocker tills blandningen är 116 grader. Rör om ibland.
Tag kastrullen av plattan och rör ner kakao, lakritspulver och choklad med en handvisp. Rör tills chokladen smält. Rör sist i smöret i tärningar. Rör tills smöret smält och allt blandats jämnt. Häll kolan över den avsvalnade kladdkakan och strö lite flingsalt överst. Låt kolan stelna några timmar, gärna över natten.

Servera med lite grädde och bär.

söndag 24 augusti 2014

Melon + grädde = tårta

Superenkel!
Härligt läskande!
Fri från gluten och ägg!


Melontårta

Melon
Grädde
Vaniljpulver
Färska bär

Skär ut en lämplig bit av melonen som får fungera som stomme i tårtan. Torka av melonbiten med hushållspapper så blir tårtan inte så våt. Vispa grädde smaksatt med vanilj och bred på melonen.
 Dekorera med färska bär.



torsdag 21 augusti 2014

Go bananas

Tänk vad mycket roligt man kan laga av bananer! En superenkel och god glass får man om man skalar några bananer, skivar dem och fryser in bananskivorna i minst 2 timmar. Sen mixar man de frusna bananskivorna i en matberedare. Mixa tills det blir en krämig röra! Nu är det mjukglasskonsistens på det hela, vill man ha lite fastare glass fryser man in glassen på nytt!

Vill man smaksätta glassen kan man röra i hackad choklad, hallon, nötter eller något annat som man gillat innan man fryser in glassen igen. 

måndag 18 augusti 2014

Mjölkchokladfylld nachochips

Salt möter sött!
Från början är inspirationen till de här kakorna (eller vad man nu ska kalla dem) hämtad från klassikern radiokakan. Eftersom jag inte gillar ischoklad speciellt mycket passar det mig utmärkt att det ska användas smält choklad med lite sirap och smör i istället. För att få en härlig salt smakbrytning på det hela används nachochips istället för mariekex. Sen ville jag inte ha det som en kaka utan jag gjorde dubbla kex istället, då är det färdigt i portionsbitar!

Mjölkchokladfylld nachochips (~45 st)

400 g mjölkchoklad
85 g smör
1,5 msk sirap
~ 90 hela runda nachochips (2 st 200 g påsar, då blir det en del söndriga chips över)

Smält chokladen i vattenbad och rör ner det rumsvarma smöret och sirapen. Rör tills blandningen är jämn och slät. Låt chokladblandningen svalna lite och rulla 45 runda bollar ca chokladsmeten. Tryck ut varje boll på en nachochips och lägg ett andra chips ovanpå som lock. Låt stelna i kylskåp. 

Vill man inte ha fyllda kex kan man göra en "lasagne" istället: varva chokladsmeten och krossade nachochips i en form (börja och avsluta med chokladsmeten), låt stå kallt till serveringen. Både frysen och kylskåpet funkar bra men använder man frysen ska man tänka på att ta fram "lasagnen" ca 30 minuter innan serveringen så att det lättare går att skära upp.

torsdag 14 augusti 2014

Frusna vindruvor


De senaste veckorna har vi fått ha härligt varmt och soligt. Då kanske man ibland längtar efter något läskande och svalkande att sätta i munnen. Skölj vindruvor och frys in dem så är de en explosion av läskande och svalkande sötma när man äter dem iskalla.

De passar också bra att ha istället för iskuber i saftglaset.



onsdag 13 augusti 2014

Chokladfyllda hallon

                                                  Ett litet tips såhär i bästa hallontider.

Chokladfyllda hallon