måndag 28 juli 2014

Knäckig äppelpaj med plommon

Att bjuda på paj till kaffet är uppskattat både av stora som små. Knäckigheten som grädden och sirapen bidrar med lyfter pajen rejält!

Här kan man variera innehållet hejvilt och byta ut frukten mot rabarber, krusbär eller andra bär. Jag konsulterade frysen och därför blev det denna mycket goda kombination.

Knäckig äppelpaj med plommon

6 dl äppelskivor
3 dl plommonklyftor
75 g vitchoklad i småbitar
125 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fördela fruktbitarna i en pajform (24 cm i diameter) och strö vitchokladbitarna ovanpå. Låt smöret, sirapen och grädden koka upp (rör om lite) och låt det sedan svalna lite. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner smörblandningen. Fördela smeten över frukten grädda i 175 grader ca 30 minuter (tills utan är gyllene). Servera pajen ljummen med vispad grädde, crème vanilla eller glass.

onsdag 23 juli 2014

Saft av hallon och röda vinbär

I bästa hallontider kommer det en del "fula" bär som jag tar åt sidan och sen använder till saft. Med fördel blandar jag med lite röda vinbär. Då blir saften riktigt god!

4 l hallon för saft
2 l röda vinbär

Socker efter behag

Jag tycker annars bäst om råsaft, men den här saften är faktiskt en som jag gör i saftmaja.  Jag blandar hallon och vinbär i saftmajan och låter dem ångas i ~ 50 minuter och rör ner socker i den varma saften.

lördag 19 juli 2014

Mjuk kycklingsoppa

En mjuk och krämig soppa med lite sting i. Currypastan ger stinget och matlagningsgrädden ger mjukheten.

Mjuk kycklingsoppa

1,2 l vatten
0,5 dl kycklingfond
0,75 dl hackad purjolök
600 g potatis (skalad och tärnad)
350 g amerikanska grönsaker
500 g broiler i strimlor (stekt och lätt kryddad)
35 g currypasta
Svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
Gräslök

Koka upp vatten och kycklingfond. Tillsätt purjolök och potatis. Låt koka tills potatisen nästan är mjuk. Rör ner amerikanska grönsaker och broilern och låt soppan puttra några minuter. Krydda med currypastan (som bra kan röras ut i lite vatten först) och lite malen svartpeppar. Tillsätt grädden. Smaka av och toppa med finklippt gräslök.

onsdag 16 juli 2014

Philadelphiabullar

Sent om sider föll även jag för frestelsen att baka philadelphiabullar. Å det är inte sista gången jag bakar dem! Goda, saftiga och lättbakade!

Philadelhpiabullar
Deg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
~ 14 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Pensling:
Ägg
Pärlsocker

Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Rör ner socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta in mera vetemjöl vartefter och knåda sist in smöret. Degen skall vara elastisk och släppa bunkens kanter. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt den jäsa i ~ 30 minuter under bakduk. Vispa under tiden till fyllningen: smör, ost, florsocker och vaniljsocker. Tryck 36 hål i degen (lite större hål än tummen) och fördela fyllningen i hålen. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader 15-20 minuter. Låt bullarna svalna och skär dem sedan i bitar med en philadelphiaklick mitt i varje ruta. Godast är bullarna färska, men de går också utmärkt att frysa in.

lördag 12 juli 2014

Knäcke med frön

När kvällen kommer vill jag gärna ha något smått att tugga på till tekoppen. Det här knäckebrödet är ett gott och lättbakat alternativ.

Knäcke med frön

100 g solrosfrö
30 g linfrö
50 g sesamfrö
1 msk fiberhusk
Lite salt
2,5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en skål och låt svälla i 10 minuter. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt grädda i 175 grader ca 40 minuter. Efter 15 minuter i ugnen skär jag knäckebrödet i rutor för att det lättare ska gå att få i snygga bitar när det svalnat.

tisdag 8 juli 2014

Pimpat örtbröd

Istället för att som vanligt bjuda på tråkig och halvtorr baguett till grillad korv och sallad så valde vi ett helt vanligt franskbröd (lite otippat att just det får åka med i matvagnen) som vi pimpade.

Pimpat örtbröd

1 franskbröd
Smör
Färska örter (oregano, dragon, basilika, persilja, gräslök...)
Salt och svartpeppar

Finhacka örterna och rör med rumsvarmt smör. Smaka av med salt och peppar. Skär snitt (skivor som inte går helt genom) i brödet och bred en klick örtsmör i varje snitt. Vik in brödet i folie och värm brödet i 225 graders varm ugn.