måndag 30 juni 2014

Oopsie - gott bröd till frukosten

En kopp te och en smörgås är en riktigt bra start på dagen.
Eller som avslutning på dagen.

Oopsies

2 ägg
1 nypa salt
70g färskost
3/4 tsk bakpulver
1,5 tsk fiberhusk

Dela äggulan och äggvitan. Vispa äggvitorna med salt till hårt skum. Rör äggulorna med färskosten, bakpulver och fiberhusk till en slät smet. Vänd ner äggviteskummet i äggulesmeten och klicka ut 6 runda oopsies. Grädda i 150 grader 20-25 minuter.

fredag 27 juni 2014

Saft av svarta vinbär och tranbär

Saft hör till sommaren! Svarta vinbär blandat med tranbär verkar kanske vara en kombination som ger sura associationer men det är en riktigt god och läskande kombination!

Saft av svarta vinbär och tranbär

1,5 l svarta vinbär
0,5 l tranbär
3 citroner
2 l vatten
1,5-2 l socker

Krossa bären i en stor kastrull. Skiva den sköljda citronen och lägg skivorna i kastrullen. Koka upp vattnet och häll det över bären/citronskivorna. Rör om och låt blandningen svalna. Låt saften stå svalt i 2 dygn. Sila och rör ner sockret (rör tills sockret löst sig).

måndag 23 juni 2014

Granskott blir till saft

Jag gillar att testa de som är lite udda i saftväg och årets nyhet är saft av granskott.

Saft av granskott

1 l granskott
1 citron
1 l vatten
6-7 dl socker

Skölj granskotten så att alla småkryp kommer bort. Skölj och skiva citronen. Lägg granskotten och citronskivorna i en kastrull med lock. Koka upp vattnet och sockret och slå det över granskotten och citronen. Låt svalan och stå svalt i 2 dygn innan saften silas.

Granskotten plockade jag för nån vecka sen, nu börjar det kanske vara lite sent för små, mjuka och ljusgröna skott.

lördag 21 juni 2014

Baconinlindad sparris

Här kommer en variant på en klassiker, passar utmärkt på våren när sparrisen är spröd och fin.
Passar bra som förrätt eller som tillbehör till fisk eller grillat.
Går utmärkt både att steka och att grilla.

Baconinlindad sparris (4 portioner)

8 sparrisstjälkar
4 baconskivor

Förväll sparrisen någon minut i lättsaltat kokande vatten.
Skala ev. stjälken så är den inte så trådig.
Linda in två sparrisstjälkar i en baconskiva.
Nu är det bara att steka eller grilla tills man fått den ton på baconet som man själv vill ha!

fredag 20 juni 2014

Glad midsommar

Hoppas att ni alla har en skön midsommarhelg!

Dagens enkla och goda efterrätt: chokladdoppade jordgubbar.

onsdag 18 juni 2014

Världens godaste rabarbersaft

Nu växer rabarbern så den knakar. Var och varannan har rabarber i mängder i sina trädgårdar (och vi som inte har snyltar gärna på andra :-)). Det bästa man kan göra av sin rabarber är en läskande råsaft. Superenkel och härligt god! Just nu, före midsommar är dessutom bästa tiden för att plocka rabarber, då har ännu inte så mycket oxalsyra hunnit med.

Mormors rabarberdricka

3 l rabarber i bitar (skölj rabarbern och skär den i bitar, skala inte)
2 citroner i skivor (skölj den och skiva den)
2 l kokande vatten
1-2 kg socker

Varva rabarberbitar med citronskivor i en stor skål. Slå det kokande vattnet över. Låt blandningen svalna och låt den stå svalt ett dygn. Sila och rör ner sockret.



De bästa recepten är sådana som man ärver och detta recept har jag fått av en faster.

lördag 14 juni 2014

Vinbärskaka med marängtäcke

Den här tiden på året försöker jag använda bort en del bär som finns kvar i frysboxen. Frystömningen lyckas bättre och sämre.

Hallon, blåbär och jordgubbar äter jag i en bärsallad, ibland pimpade med lite vinbär, tranbär eller havtornsbär.

Röda vinbär använder jag gärna till saft eller i bakverk. Idag blev det en långpannekaka med vinbär gömda under ett marängtäcke, god att servera med vaniljsås eller vispad grädde.

Vinbärskaka med marängtäcke

170 g smör, rumsvarmt
170 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron
4 äggulor
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk mjölk (jag använde kolsyrat vatten)

300 g vinbär (~5 dl)

4 äggvitor
250 g strösocker


Rör smör, strösocker, vaniljsocker, rivet citronskal och äggulor poröst. Sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och arbeta degen lite. Tillsätt vätskan till sist och arbeta degen smidig. (Allt detta gjorde jag med elvispen).  Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Har du lätt fuktade händer så klibbar inte degen så mycket, förgrädda bottnen i 170 graders varm ugn i 5 minuter.

Strö vinbären ovanpå.

Vispa äggvitorna till skum och tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa till marängkonsistens. Klicka ut marängen jämt fördelad över långpannan och bred försiktigt ut så att allt täcks. Grädda i ca 20 minuter i 170 grader. Ytan skall få lite färg.