onsdag 30 april 2014

Glad Valborg med munkar!

Nykokta munkar med mjöd - det är ett säkert vårtecken det!

Munkar (20st)

2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 tsk salt
0,75 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
6-7 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör

Smula ner jästen i den fingervarma mjölken. Rör om med en trägaffel tills jästen lösts upp. Rör ner salt, socker, kardemumma och ägg. Tillsätt största delen av vetemjölet. Knåda degen smidig och tillsätt samtidigt resten av mjölet. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda degen mjuk och elastisk. Täck degen med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek (~ 30 minuter).

Baka ut 20 runda bullar och låt bullarna jäsa pånytt på ett bakplåtspapper.

Hetta upp olja i en kastrull. Fettet är lagom varmt när en liten bit av degen blir gyllenbrun på en minut (eller när temperaturen är ~180 grader). Lägg försiktigt i några munkar i taget med en gaffel eller hålslev. Låt munkarna friteras några minuter per sida och vänd dem när de är gyllenbruna.

Lyft upp munkarna med en hålslev eller två gafflar och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de är varma.

Ät o njut!

Kom ihåg!
Då du friterad är fettet otroligt varmt, så var försiktig så att du inte bränner dig!
Ha alltid ett lock nära till hands ifall fettet skulle självantända så att du kan kväva elden!
Följ med temperaturen på fettet och värm inte upp fettet med plattan på full effekt, vrid också ner plattan lite sen när du friterar. Ta kastrullen med det varma fettet av plattan sen när du är klar så att det får svalna i lugn och ro!



onsdag 23 april 2014

Vitchokladtryffeltårta

Len
Mäktig
Underbart god

Å busenkel att röra till!


Chokladkaka med vitchokladtryffel

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

1 dl grädde
50 g smör
300 g vitchoklad

Smält 150 g smör i en kastrull och tag kastrullen av plattan. Rör ner socker, kakao och vaniljsockret direkt i kastrullen. Rör ner ett ägg i taget i smeten. Tillsätt till sist vetemjölet. Fördela smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) där bottnen är täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader 15-20 minuter. Låt kakan svalna.

Koka upp grädde och smör. Tag kastrullen av plattan och bryt ner vitchokladen. Rör om tills tryffeln blir jämn och slät. Fördela tryffeln över chokladbottnen. Låt kakan stå svalt några timmar för att tryffeln ska få sätta sig.

Servera som sådan.

måndag 21 april 2014

Små fågelbon

Efter att ha sett många tårtor och muffins med fågelbon på så infann sig också inspirationen hos mig. Vilken tur att jag köpte en liten grästyll för en tid sen!

Jag spritsade med vispad grädde smaksatt och färgad med smält choklad och det funkade fint för min lilla tyll. Vill man ha lite tjockare och kraftigare bon så läste jag om någon som "spritsat" med en vitlökspress.



Kladdkakemuffins (~ 20 minimuffins)

1 ägg
1,5 dl socker
1/4 tsk salt
1 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
60 g smält smör

1,25 dl vispgrädde
30 g smält choklad

Chokladägg

Rör ihop ägg och socker med en gaffel. Röt i salt, kakao, vaniljsocker, bakpulver och vemjöl. Blanda därefter i det avsvalnade smöret. Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i175 grader.

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden till skum och rör ner den lite avsvalnade smälta chokladen. Sprits små fågelbon på varje minimuffins och dekorera med chokladägg.

lördag 19 april 2014

Marsipan

För en hemmagjort marsipan behövs sådant som ofta finns i köksskåpen hemma hos mig:
Mandel
Florsocker
Äggvita 
Hushållsfärg

Det är enkelt att göra egen marsipan. Den är också väldigt god! 

Marsipan
200 g skållad och skalad mandel 
~ 3 dl florsocker
1 äggvita

Hushållsfärg att färga med

Mixa mandeln till ett fint pulver i matberedaren. 
Tillsätt lite florsocker i taget och fortsätt mixa.
Tillsätt äggvitan och mixa ihop allt.
Tillsätt mera florsocker för en fastare marsipan och lite vatten för en lösare marsipan.
Färga marsipanen med lite hushållsfärg.
Använd direkt eller plasta in och låt stå i kylskåpet.


Igår blev det lite påskpyssel av min marsipan.

torsdag 17 april 2014

Kolakakor

Nu inför påsk ville jag ha lite hembakta småbröd att fylla mina gömmor med. Det blev två varianter av kolakakor.

Jag hittade receptet på de här sega kolakakorna på bloggen Söta saker. Satsen är lättbakat och degen är helt underbar att arbeta med. Dessutom blir det rätt många kakor. Inte helt fel!


Sega kolakakor (~60 st)

100 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
3/4 dl ljus sirap
5,5 dl vetemjöl
2 tsk matsoda

Rör smör, socker, farinsocker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Vispa i grädde och sirap. Blanda vetemjöl och matsoda i en skild skål innan det siktas ner i smeten. Arbeta ihop allt till en deg. Låt degen vila kallt en stund (1/2-1 h) innan den rullas ut till ca 60 bollar. Platta till bollarna lite innan de gräddas. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

De klassiska kolasnittarna har jag gjort tidigare och de är ett säkert kort! Sirapen ger segheten och ingefäran ger en bra brytning.



tisdag 15 april 2014

Müsli

Müsli med yoghurt och bär är en bra start på dagen! Jag fixar oftast till en egen müsli för då får jag den som jag vill ha den! Här är ett med kanelsmak.

Müsli med kanel

1 äggvita
1 tsk kanel
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl mandelflagor

Blanda först äggvitan och kanel i en skål. Rör sedan i frön, kokos och mandel. Blanda väl! Rosta i 200 graders varm ugn i ca 12 minuter tills allt får lite färg. Rör om müslin några gånger. Låt müslin svalna och förvara i en burk med tättslutande lock.

måndag 7 april 2014

Världens bästa

Kärt barn har många namn - så är det också med den här tårtan. Första gången jag åt den kallades den Världens bästa och så säger jag ännu, andra pratar i stället om Pinochiotårta, Britatårta eller helt enkelt marängtårta.

Kakan är underbar i sin enkelhet. När man väl bakat bottnarna så är det bara att vänta in festdagen, vispa lite grädde och fylla den med frukt och bär. Garnering och sånt behöver man inte alls lägga tid på.



Världens bästa (~12 bitar)

Botten
4 äggulor
2 dl socker
60 g smör
7 msk mjölk
3 1/4 dl vetemjöl
6,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
4 äggvitor
3 1/4 dl strösocker

40 g mandelspån

Fyllning
3,5 dl vispgrädde
1/2 brk fruktcoctail
1/2 äpple
1/2 banan
1/2 päron

Gör bottnen:
Vispa äggulorna och socker pösigt. Rör ner det smälta margarinet tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det till sist. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. (Ja, det känns som om att det är för lite smet, men det ska va så!)

Vispa äggvitorna till skum och vispa sen ner lite socker i taget tills vishet får marängkonsistens. Bred ut marängen ovanpå bottnen i långpannan. Strö lite mandelspån över. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt bottnen svalna inna den skärs i två lika stora delar

Vispa grädden tillsammans med sockret. Skala och finhacka äpple, banan och päron. Låt fruktcoctailen rinna av. Blanda frukten med grädden och fördela fyllningen över den ena bottnen. Lyft den andra bottnen försiktigt över. Voilà, tårtan är klar!



Tårtbottnarna går utmärkt att baka på förhand och frysa in. Men fyll tårtan först samma dag som den skall serveras för att den skall hålla sin krispighet.