onsdag 26 februari 2014

Katter

Jag och min treåriga systerdotter bakade dessa härliga djurkakor som hon med bestämd ton sa att liknade katter. Degen är smidig att arbeta med och den håller formen bra i ugnen. Att få den ljusa degen (ansiktet) exakt i mitten var en utmaning, men inte är det ju så noga med det heller. Bakglädje är ju det viktigaste!

Kattkakor ( ca 24 st)

150 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
Finrivet skal av 1/2 citron
4 dl vetemjöl

+ 1,5 msk vetemjöl
+ 1,5 msk kakao

Rör först samman smör, socker och citronskal och arbeta sen in vetemjölet. Dela så degen i två delar (1/3 och 2/3). Arbeta in 1,5 msk vetemjöl i den mindre degen och forma den till en rätt så kort rulle. Arbeta sen in 1,5 msk kakao i den större degen och kavla ut den tillen liten och rätt tjock platta som du rullar runt den ljusa degrullen. Låt degrullen stå i kylskåpet en timme. Skär degrullen i tunna skivor (1/2 cm) ta ut blommor med ett pepparkaksmått. Dekorera nos och ögon med små choklad-linser eller strössel och grädda kakorna i 7-10 minuter i 180 grader varm ugn. Låt dem svalna och spritsa ut mun och morrhår med smält choklad.

Receptet är från tidningen Hembakat

lördag 15 februari 2014

Kycklingsoppa

God
Snabblagad
Mättande 

Kycklingsoppa (2-3 portioner)

1-2 vitlöksklyftor --> finhackade
1 msk färsk riven ingefära
2 msk smör
2,5 dl extra krämig kokosmjölk
2,5 dl gräddmjölk
2 msk kycklingfond eller 1 buljongtärning
250 g kycklingfilé i bitar
saft av 1/2 lime
chili

Fräs lök och ingefära i smör i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken och gräddmjölken och låt allt koka upp (rör om). Tillsätt kycklingen och låt soppan koka i ca 10 minuter. Smaka av med limesaft och chiliflagor.

Vill man ha en soppa med grönsaker så kan man bra lägga till de grönsaker man själv gillar.



torsdag 13 februari 2014

Korv



De här kryddstarka köttkorvarna fick jag med mig hem efter gårdagens kvällskurs om korv. Vi fick ett grundrecept att utgå från, lära oss lite om korvstoppningens mysterier och testa på att fylla fjälster med korvsmet. Det blir nog att testa på att röra ihop en korvsmet och fixa lite hemmagjord korv här under våren! Skall bara få tag i lite fjälster, ett korvhorn och en korvspruta/sprits först...


tisdag 11 februari 2014

Tacopaj eller tacoomelett

En kryddigt god och mättande paj (eller omelett om man nu vill). Passar utmärkt att frysa in i portionsförpackningar för kommande luncher eller middagar. Servera med en fräsch grönsallad och guacamole.

Tacopaj (6 portionsbitar)

5 ägg                                         Vispa snabbt ihop ägg och vätskan, förgrädda i 225 grader tills
1 dl grädde eller mjölk              bottnen är fast och börjar få lite färg.

400 g malet kött                        Stek det malda köttet i en stekpanna. Krydda med pressad vitlök,
1 vitlöksklyfta                           tomatpuré, tacokrydda och lite salt och peppar. Tillsätt vattnet och
1 msk tomatpuré                       låt röran bli krämig. Fördela köttet över pajbottnen.
2 msk tacokrydda
salt, peppar
0,5 dl vatten

Tomat i skivor                           Fördela tomat och lök på pajen.
Lök i ringar

2 dl riven ost                             Vispa samman grädden med creme fraichén och rör ner osten. Bred
1 dl grädde                                ut över pajen.
0,5 dl creme fraiche
                                                  Grädda i 225 grader tills ytan blivit gyllene


söndag 9 februari 2014

Nötkebab

Häromkvällen fick jag vara med och dela på 1/4 av ekotjuren Into. Vi fick se hur de olika köttbitarna ser ut innan de skärs i mindre bitar, stekar och biffar. Intressant var det! Med mig hem hade jag både fina lövbiffar, ytterfilébiffar, stekbitar för kalops, rulle som passar bra till skav, ugnskött och maletkött. Och så lite ben till en buljong. Det mesta åkte ner i frysen direkt, men lite maletkött fick förvandlas till biffar och kebab direkt.

Hemlagad nötkebab 

2 kg maletkött
1/2 dl svartpeppar, grovmalen
1/2 dl aromat

Arbeta in kryddorna i köttet. Gör en rulle av köttet och linda in köttet i aluminiumfolie (lämna ändarna lite öppna). Lägg köttbullen på ett galler med en plåt under och låt kebaben stå och gotta till sig i ugnen i 4 timmar i 125 grader. Låt sen svalna i eftervärmen. Skär tunna skivor av köttet och njut av den hemlagade kebaben.



lördag 8 februari 2014

Aromat

Det här är min variant på aromat. Jag utgick från innehållsförteckningen på en aromatpåse och tyckte att jag lika bra kan blanda ihop en egen variant!


Åsas aromat

36 g salt
16 g örtsalt (t.ex. Herbamare)
23 g lökpulver
12 g vitlökspulver

Väg upp alla ingredienser och rör om.
Förvara aromaten i en burk med tättslutande lock.

Satsen ger ca 1 dl aromat.

onsdag 5 februari 2014

Runebergsrutor

Dagen till ära blir det en egen variant på skalden Runebergs eget bakverk. I stället för runda små tårtor eller muffins blir det fyrkantiga saftiga bakverk. Goda och enkla att baka!

Runebergsrutor i långpanna (ca 25 bitar)

400 g smör
3 dl mjölk
4 ägg
6 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl grahammjöl
1 dl havregryn
1 dl skorpsmulor
100 g mald mandel (ca 1 dl)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm bittermandelarom

hallonsylt

2,5 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och rör ner mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen.
Blanda vetemjöl med grahammjöl, havregryn, skorpsmulor, mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen och bittermandelaromen i äggsmeten. Rör tills smeten blir jämn.
Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader, ca 30 minuter.
Låt rutorna svalna, skär dem i bitar och dekorera varje bit med en klick hallonsylt och en ring med florsockerglasyr.

söndag 2 februari 2014

Mugcake

Ett supersnabbt och enkelt bakverk. Passar ypperligt om du får oväntat besök eller om du blir sugen på nåt gott. Det ända som krävs är stora muggar och en micro.

Kladdkaka i mugg (2 portioner)

4 msk smör
4 msk vetemjöl
4 msk socker
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 msk mjölk  

Smält smöret i en stor mugg (3 dl) i micron.
Rör ner resten av ingredienserna.
Häll hälften av smeten i en annan lika stor mugg.
Grädda en mugg i taget i micron i ca 1-1 1/2 minut.
Stjälp upp kakan på en assiett om du vill.
Servera med vispad grädde och bär.