måndag 25 augusti 2014

Kladdkaka med lakritskola

Kombinera favoriten kladdkaka med en härligt mjuk kola, servera med lite färska bär och en klick vispad grädde å Njuut!


Kladdkaka (Leilas recept från början, men jag drog ner lite på sockermängden)

50 g smör
0,5 dl olja
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao

Smält smöret och blanda i oljan.
Vispa ägg vitt och pösigt tillsammans med strösocker och farinsocker. Rör ner smörblandningen.
Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Sikta ner det i äggblandningen och rör tills smeten är jämn.
Fördela smeten i en smord form med löstagbar kant (diameter 24 cm). Grädda i ~30 minuter i 150 grader. Kakan skall vara lite kladdig när di tar ut den. Låt kakan svalna helt innan du breder kolan över den.

Kola med lakritspulver

2 dl vispgrädde
1 dl glukos
1 dl mörk sirap
1,75 dl mörkt muscovadosocker
2 msk kakao
1 msk lakritspulver
100 g mörk choklad (70%)
100 g rumstempererat smör

Flingsalt

Koka upp grädde, glukos, sirap och muscovadosocker tills blandningen är 116 grader. Rör om ibland.
Tag kastrullen av plattan och rör ner kakao, lakritspulver och choklad med en handvisp. Rör tills chokladen smält. Rör sist i smöret i tärningar. Rör tills smöret smält och allt blandats jämnt. Häll kolan över den avsvalnade kladdkakan och strö lite flingsalt överst. Låt kolan stelna några timmar, gärna över natten.

Servera med lite grädde och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar