måndag 28 juli 2014

Knäckig äppelpaj med plommon

Att bjuda på paj till kaffet är uppskattat både av stora som små. Knäckigheten som grädden och sirapen bidrar med lyfter pajen rejält!

Här kan man variera innehållet hejvilt och byta ut frukten mot rabarber, krusbär eller andra bär. Jag konsulterade frysen och därför blev det denna mycket goda kombination.

Knäckig äppelpaj med plommon

6 dl äppelskivor
3 dl plommonklyftor
75 g vitchoklad i småbitar
125 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fördela fruktbitarna i en pajform (24 cm i diameter) och strö vitchokladbitarna ovanpå. Låt smöret, sirapen och grädden koka upp (rör om lite) och låt det sedan svalna lite. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner smörblandningen. Fördela smeten över frukten grädda i 175 grader ca 30 minuter (tills utan är gyllene). Servera pajen ljummen med vispad grädde, crème vanilla eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar