lördag 18 januari 2014

Rågkex

Salta kex + kakstämpel = sant

Rågkex låter lite väl torrt och tråkigt. Men döm inte ut dem direkt. Degen är härlig att arbeta med och kexen är goda! Ännu roligare blev det i och med att de höll formen och stämpeln under gräddningen.


Rågkex med kummin (ca 50 kex)

100 g smör
4,5 dl rågsikt eller fint rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 tsk kummin
0,5 tsk salt
1 dl mjölk (jag använde bubbelvatten)

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sen ner smör och mjölk/vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg och låt den vila i kylskåpet 30 minuter innan den används. Kavla ut degen tunt och ta ut runda kakor som stämplas innan de gräddas. Alternativt kan man skär i fyrkanter och nagga. Grädda i 200 grader i ca 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar