måndag 28 oktober 2013

Stämpelkakor

Fler och fler har bakat stämpelkakor och bloggar om det sen. En rolig idé som man blir glad av och som uppskattas. I helgen fick jag äntligen tag i en sats "stämplar" och jag ville ju självklart testa på! Roligt var det! Degen är en bra basdeg utan bakpulver för att kakorna skall hållanformen i ugnen. Kakorna har smak av vanilj, men man kan också smaksätta med kakao eller kardemumma om man vill. Eller varför inte röra ihop en fyllning och göra dubbelkakor.

Vaniljkakor ( ca 60 st)

50 g strösocker
50 g florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
220 g vetemjöl
1 ägg
100 g smör

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg, t.ex. i en matberedare. Låt degen stå kallt en timme innan du bakar ut den. Kavla sen ut degen tunt på mjölat babord och stämpla ut kakor. Grädda kakorna på bakplåtspappersklädda
plåtar i 175 graders varma ugnar tills kakorna fått
lite färg i kanten, ca 10 minuter.

Låt svalna och gläds åt kakorna med text!

onsdag 23 oktober 2013

Saftig lingonkaka

Jag har ett recept på en härligt saftig och god chokladkaka. Nu i höst har jag sett en variant på den kakan, men då en ljus kaka med lingon i och fyllning emellan. Jag gjorde om receptet lite och använde "fyllningen" till att dränka den varma kakan med. Resultatet blev en saftigt god lingonkaka!

Lingonkaka med vanilj

3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
2,5 dl lingon (färska eller frysta)

100 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl vaniljsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skild skål och sikta ner det i äggsvispet. Rör försiktigt om med en slickepott. Tillsätt smöret och vattnet och rör allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Sprid ut lingonen över kakan. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker några minuter och skeda över kakan direkt den kommer ur ugnen. Låt svalna innan kakan avnjuts!

I en form med löstagbar kant är det bra att ha ett bakplåtspapper i bottnen och lossa kakan från formen när den svalnat helt. I en springform kan det vara bra att lossa kakan från formen genast den kommer ur ugnen, diska formen och sätta tillbaka kakan innan man skedar över dränkningen. Allt för att det ska gå lätt att lossa kakan sen.

måndag 21 oktober 2013

Sweet chilisauce

Eftersom chikiskörden blev god i år så har jag fått hitta sätt att använda chilifrukterna på. För nån vecka sen testade jag denna söta chilisås och blev helt såld. Supergod är den! Styrkan i såsen beror förstås på chilin och fröna. Vill man ha en mildare sås får man pilla bort chilifröna.

Sweet chilisauce

2 röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,75 dl vatten
1 dl socker
2 tsk maizenastärkelse + lite kallt vatten

Grovhacka chili och vitlök. Mixa chilin, vitlöken, vitvinsvinägern, vattnet och sockret i en matberedare. Låt blandningen sen sjuda 4 minuter i en kastrull. Rör ut maizenastärkelsen i nån matsked kallt vatten och rör ner i kastrullen. Låt såsen sjuda 3 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor och avnjut de närmaste månaderna.

söndag 20 oktober 2013

Tacokrydda

Jag har tröttnat på påsarna med färdigblandad tacokrydda som finns ute i butikerna. Numera blandar jag till min egen tacokrydda. Enkelt och gott är det! Använd sen ungefär 2 matskedar tacokrydda om du vill krydda 400 g maletkött och späd med lite vatten för att få en krämigare konsistens. Men pass på för styrkan beror ju på hur stark din chili och cayennepeppar har!

Tacokrydda

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

torsdag 17 oktober 2013

Spenatsoppa

Snabbmat!

Spenatsoppa

150 g frusen spenat
2 tsk smör
0,5 buljongtärning
2,5 dl mjölk
1 äggula + 0,33 dl grädde
Salt 
Peppar
Dill

Fräs spenaten i smöret. Rör ner buljongen och mjölken. Låt soppan koka 5 minuter. Vispa äggulan och grädden lätt och vispa ner i soppan. Låt allt sjuda upp. Krydda med salt, peppar och dill. Servera med kokt ägg.


söndag 13 oktober 2013

Sambal oelek

Jag har odlat några chiliplantor i sommar och skörden har varit god! En del chili har jag använt färsk, en del har jag torkat och så har jag testat att laga en hemmagjord sambal oelek. Den är stark! Men styrkan beror ju också på chilisorterna. Jag använde två olika sorter med lite olika styrka.

Sambal oelek

200 g färsk chili
0,75 tsk salt
Ev. 0,75 tsk socker
vatten

Rosta chilin lätt (utan skaftet, men med frön) i en torr, het stekpanna. Mixa sedan chilin med salt och eventuellt lite socker. Tillsätt vatten tills du får en bra konsistens.

Eftersom hållbarheten inte är så god så fryser jag in min sambal oelek, men vill man så håller den nog nån vecka i kylskåpet.

onsdag 9 oktober 2013

Äppelcurd

Fräsch 
Solgul 
Lätt syrlig
Himmelskt god


Äppelcurd

3-4 smakrika äppel
1 citron, saft och skal 
50 g smör
1 dl socker
1 ägg

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. 
Låt äppelbitarna koka mjuka med citronsaft och citronskal i en kastrull med locket på.
Rör om ibland. Rör ner smöret. 
Mixa äppelsmeten slät med en stavmix. 
Rör ner sockret. 
Vispa upp ägget för hand och vispa sen ner det i äppelsmeten. 
Låt allt sjuda under omrörning en stund tills curden tjocknat lite. 
Häll upp curden på väl rengjorda burkar. 

Njut!

måndag 7 oktober 2013

Torkade äppelskivor

Gott att sitta och mumsa på sen i vinter!

Skiva äppel tunt och torka i en tork, i ugn (50 grader med ugnsluckan på glänt) eller torka äppelringar upphängda i rumstemperatur.

Banan är också gott och enkelt att torka!



torsdag 3 oktober 2013

Pesto på persilja eller grönkål

En smakrik, god och hemmagjord pesto är pricken över i när man äter en god grillad köttbit. Jag föredrar att använda grönkål eller persilja som det gröna inslaget i peston i stället för den traditionella basilikan. Mandel eller solrosfrön passar utmärkt med i stället för pinjenötterna.

Pesto

1 dl solrosfrön eller mandel
1 vitlöksklyfta
2 dl strimlad och sköljd persilja eller grönkål
1 dl riven ost (t.ex. prästost)
1 dl kallpressad rypsolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Mixa först solrosfrö och mandel i en matberedare. Tillsätt sen persilja eller grönkål och mixa lite till. Mixa sen ner osten. Tillsätt slutligen oljan och kryddorna och mixa lite till. Smaka av.

Ät peston direkt eller frys in för vinterns behov.