måndag 30 september 2013

Grönkålschips


Grönkålen växer och frodas i mitt trädgårdsland. 
Den är en tacksam växt att odla eftersom den är lättskött (fast den fick besök av kålmask i sommar :( men nu till hösten har den repat sig :)). 
Dessutom är den en riktig vitamin- och mineralrik fylld med bland annat vitamin C, A, K, kalcium och järn.
 Grönkålen kan man skörda vartefter och använda som sådan i sallader, på smörgåsen, till soppa, pesto eller varför inte chips?! 
Dessutom kan den skördas fastän frosten kommit krypande, grönkålen blir bara mildare då!

Grönkålschips

Skölj grönkålen och riv den i mindre bitar
Ringla över lite rypsolja och flingsalt
Knåda in detta i grönkålen
Bred ut grönkålen på en plåt och torka i 50 graders varm ugn (ugnsluckan på glänt)
Torka tills du har knapriga grönkålschips

fredag 27 september 2013

Rödbetskaka

Härligt kryddig och färgstark kaka. En helt klart godkänt konkurrent till den klassiska morotskakan. Extra fin blir den med glasyren spritsad i ett rosmönster.


Rödbetskaka

4 dl riven rödbeta (finriven)
1,25 dl olja
2 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
2,5dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker (farinsocker ger fyllig smak)
1 tsk vaniljsocker


Rör oljan med den finrivna rödbetan. Blanda kanel, kardemumma, vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör först ner rödbetsblandningen i äggsmeten och sikta sen ner mjölblandningen. Rör tills du får en slät smet. Grädda i en smord form med löstagbar kant (20 cm i diameter ger en fin och hög kaka) som du satt ett bakplåtspapper i botten på. Grädda i 175 grader 30-40 minuter. Låt kakan svalna under bakduk så hålls den saftig.

Ostglasyr
100 g naturell färskost
50 g rumsvarmt smör
225 g florsocker
1 tsk citronsaft
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa färskost, smör, florsocker och citronsaft fluffigt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt i en annan skål. Vänd ner grädden i färskostsmeten med en slickepott. Bred eller spritsa glasyren på kakan.

tisdag 24 september 2013

Äppelsaft

Äppel päppel... det är en lyx att ha massor med äppel och att verkligen få frossa i dem. I år är ett bra äppelår och många äppel är fasta, fina och stora. Jag är tacksam för alla vänner som har äppel i mängd och massor och som gärna delar med sig. Jag bitar, kokar, torkar och pressar äppel så det står härliga till för att få saft, mos, kompott, curd, juice och torkade äppelbitar för vinterns behov.

Jag har testat flera olika recept på äppelsaft och det här receptet som hängt med några år ger en god saft. Sockermängden är lite vag, smaka dig fram så blir det bäst eftersom olika äppelsorter behöver olika mycket socker.

Råsaft av äpple

3 kg äppel
2 citroner
1 tsk vaniljpulver
3 l vatten
700-1000 g socker

Skär äpplena i mindre bitar (du behöver inte ta bort skal och kärnhus) och lägg dem i en stor skål med lock. Pressa saften ur citronerna och slå över äpplena. Tillsätt vaniljpulvret. Koka upp vattnet och häll överst. Rör om och låt svalna. Täck med locket och låt saften stå svalt i 2-3 dygn. Sila, rör ner sockret och smaka av.


söndag 22 september 2013

Müsli

Häromveckan var jag på en inspirerande müslikväll med min Marthagrupp (inga gamla, handarbetande gummor här inte :)). Jag inventerade köksskåpen och svängde ihop en grundsats.


Grundsats

1 del kli (havrekli, kruskakli, vetekli...)
4 delar flingor (havreflingor, rågflingor, boveteflingor, dinkelflingor...)
1 del vatten
Lite kryddning (kardemumma, kanel, vaniljpulver...)

Blanda allt, tillsätt mera vatten om det verkar alltför torrt. Smörj en långpanna med ett tunt lager olja och bred sen ut müslin. Rosta i 175 grader tills blandningen är lätt gyllene ungefär 30 minuter, rör om då och då. Låt svalna och blanda i lite ett som annat i lämplig mängd.

Man kan blanda i:
Torkade frukter (Russin, aprikoser i bitar, dadlar i bitar, gojibär, blåbär...)
Kokosflingor
Frön (Solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, hampafrön...)
Nötter och mandlar

söndag 15 september 2013

Äppeldricka

Jag fick för några år sedan ett recept på äppeldricka av en väninna. (Vinsyran är dock utbytt mot citron) Sen dess har jag varje höst lagat en sats av den underbart goda drycken! Drycken ska stå några dygn innan den är klar så det gäller att ha lite tålamod och rum i kylskåpet.

Äppeldricka

2 l äppel i bitar (oskalade)
1 citron i skivor
6 l kokande vatten
0,5 kg socker

Sätt äppelbitar och citronskivor i en stor skål (med lock). Slå på det kokande vattnet. Låt stå övertäckt och svalt i 3 dagar. Sila och rör ner sockret (rör tills det smält). Drick som sådan utan att späda ut den.

Med konserveringsmedel i står sig drycken, annars gäller det att dricka upp den eller att frysa in den.

Det går utmärkt att kasta ner några kanlestänger, lite kardemummafrön, hela nejlikor för att få en dryck som passar kring jul.




torsdag 12 september 2013

Zucchinisoppa

Squashen, eller zucchinin, växer så det står härliga till. Nyskördad är den supergod att äta rå. Vill man laga något av squashen kan man koka ihop en enkel, god och mättande soppa. Kära mor gillade den, men den var inte riktigt i fars smak.

Squashsoppa

750 g squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
4-5 dl vatten
1 buljongtärning (kyckling ger bra smak, även grönsaks funkar fint)
3 dl grädde (eller 2 dl mjölk och 1 dl crème fraîche)
Salt
Svarpeppar
Persilja
Basilika

Skala och hacka lök och vitlök. Skär squashen i bitar. Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och squash en stund. Tillsätt vatten och buljong. Låt allt småkoka under lock tills squashen är mjuk. Mixa soppan slät och rör ner grädden. Smaka av med finhackad persilja, basilika, salt och peppar.


God att servera med lite finhackad purjolök och persilja.

måndag 9 september 2013

Syltgrottor med hallonsylt

Underbart goda hallongrottor som nästan smälter i munnen. För att få en lätt smak av kola använde jag rörsocker istället för vanligt strösocker. Och lagom stora är de, såpass att man kan äta flera!

Syltgrottor (50 små eller 25 stora)

1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver (vaniljsåspulver)
250 g rumsvarmt smör

1 dl sylt

Blanda socker, bakpulver, vetemjöl och marsánpulver. Klicka i smöret i bitar och arbeta degen snabbt till en smidig deg. Låt degen stå 1/2-1 timme i kylskåp, då blir den lättare att handskas med. Rulla degen till två längder och dela i 50 bitar. Forma bitarna till kulor som placeras i småbrödsformar. Tryck en fördjupning i varje boll med ett mjölat finger. Fyll varje fördjupning med en klick sylt. Grädda syltgrottorna mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Grädda längre om du gör stora syltgrottor.

lördag 7 september 2013

Min egen mysli

En alldeles egen, hemmagjord, lätt crunchy och god mysli med lite kokossmak. Superenkel att fixa till! Jag brukar blandar till min egen mysli några gånger per år, då vet jag vad som finns i den. Här står äppeljuicen, russinen och den torkade frukten för sötman.

Mysli

1 l havregryn
2,5 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl kokosflingor
1 dl jordnötter
2,5 dl äppeljuice
1 dl hasselnötter
ca 5 dl krossade flingor (t.ex. allbran, cornflakes eller havreringar)
1 dl russin
1 påse torkad frukt

Blanda havregryn, solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och jordnötter med äppeljuicen. Bred ut myslibasen i en långpanna. Rosta i 160 graders varm ugn ca 30-40 minuter tills blandningen har fått en fin ljusbrun färg. Rör om ett par gånger under tiden. Låt allt svalna och rör ner halverade hasselnötter, krossade flingor, russin och torkad frukt.
 


Kråkbär

På hösten vaknar ekorren i mig och jag skördar, plockar bär, syltar och saftar. Jag gillar att testa på lite udda bär. Kråkbär är ett sådant. Det är inte många som använder kråkbär till nåt, men förutom saft lär man också kunna laga gelé av bären. Varje höst lagar jag några liter kråkbärssaft, lagom mycket för att täcka vinterns behov av glögg.

Kråkbärssaft

3 l rensade kråkbär
2 liter vatten
25 g vinsyra
1 kg socker

Krossa bären (stampa eller mixa). Koka upp vattnet och blanda med vinsyran, slå vätskan över bären. Rör om. Låt svalna och förvara övertäckt några dygn i kylskåp. Sila och rör ner sockret. Frys saften eller lägg konserveringsmedel i om du vill förvara den i källare.

Servera utspädd med lite pressad citron i eller använd till glögg (det receptet kommer närmare jul).

torsdag 5 september 2013

Bondbönor

Det växer lite bondbönor i mitt trädgårdsland. Stora gröna bönskidor som spritas för att få fram de goda bönorna. Jag tog också bort den gröna hatten för jag läste någonstans att den kan göra att bönorna blir beska. Men jag är bondbönsnovis så jag vet inte om det stämmer.


En del fryser jag in efter att jag förvällt, kylt ner och skalat. Då kan man sen i vinter koka upp dem och äta dem smörslungade samtidigt som man drömmer sig tillbaka till sommaren.


Man kan också göra en liten bönsallad med finhackad rödlök, salt,
peppar, olja och citronsaft, fräscht och gott!

Varför inte testa på en bondbönsfalafel som pickipicki gjort? Eller mixa ihop en bondbönspurè som gourmetodling & kökshemligheter tipsar om!

söndag 1 september 2013

Örtsalt


Det växer örter, squash, purjolök, tomat och chili i min trädgård. Komplettera med vitlök, paprika, salt och pepparrot så blir det ett härligt örtsalt. Förvara örtsaltet i en glasbruk med lock och känn en doft av sommar sen när du strör lite örtsalt över maten.


Örtsalt

2 l färska örter (persilja, libbsticka, basilika, oregano, timjan, gräslök, rosmarin, citronmeliss...)
2 msk finmalt havssalt
1/2 squash
2 tomater
1/2 purjolök
2 klyftor vitlök
1/2-1 röd chilifrukt
1/2 röd paprika
2 cm pepparrot

Hacka örterna grovt. Anda och skär upp grönsakerna. Mixa allt i en matberedare tills allt är finfördelat (det blir som en lös gröt). Bred ut "den gröna gröten" på en plåt och torka på svag värme (40 grader) med luckan på glänt. Mixa allt till ett pulver sen när gröten har torkat helt (det tar nog många timmar att torka).