lördag 29 juni 2013

Blåbärsformar

Igår åt jag mitt mitt första blåbär så snart blir det att gå ut och plocka de små blåa bären. Vill man kokar man lite slut och lör dessa härliga små blåbärsformar.

Jag har fått min mammas mandelmusselformar och passar på att använda dem i stället för engångsbakformar. Vanligen har man mandel i bottensmeten men här svänger jag  på det och har mandel i toppingen istället. Lite pilligt att jobba med, men väl värt mödan!

Blåbärsformar (16 st)

Pajdeg
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
0,75 dl strösocker
1 ägg
75 g mald mandel
1 msk vetemjöl
100 g blåbärssylt

Kör snabbt ihop smör med mjöl och socker till pajdegen i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp ca en timme.

Vispa smör och socker till fyllningen fluffigt. Vispa i ägget och vänd ner mandel och vetemjöl.

Tryck ut pajdegen i mandelmusselformarna. Fördela blåbärssylten i formarna och täck med mandelsmet.

Grädda kakorna mitt i ugnen 20-25 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna helt innan du försiktigt lossar dem ur formarna.

tisdag 25 juni 2013

Spenatpaj

Det här är en annorlunda paj i och med att den inte har någon pajbotten. Lite annat tänk, men supergod hursomhelst! Det är också gott att äta den kall. Visst går det bra att göra en salt pajdeg att ha som botten om man vill, men det behövs inte.
Blir lika bra i en stor form i en portionsform

Pajfyllning med spenat och chèvre (4 portioner)

250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
10 soltorkade tomater
1 dl hackad färsk basilika
3 ägg
2 dl grädde
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
100 g chèvreost
2 dl riven ost

Fräs finhackad vitlök och grovt hackd spenat i smör, ca 5 minuter. Rör ner strimlad soltorkad tomat och basilika. Fyll en smord pajform med spentfräset. Strö över chèvreost och riven ost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll stanningen över pajfyllningen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter tills ytan är gyllene.


lördag 22 juni 2013

Blåbärskaka i midsommartid

Långa ljusa nätter, sol, glimrande vatten, nypotatis och jordgubbar är det som många med mig förknippar med midsommaren. Idag vaknade jag till regn och blåst, jordgubbar byttes ut till blåbär och nypotatis blev det inte heller. Men kvällen avslutades i solsken med vänner och ett glimrande sund i bakgrunden.

söndag 16 juni 2013

Snabba lunchen - paprikasoppa

En fräsch och lätt sommarlunch som går supersnabbt att göra. Speciellt när man använder paprika på burk. Halloumiosten är pricken över i.


Slät paprikasoppa (3portioner)

1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
Lite chili
1 liten gul lök
1/2 buljongtärning
5 dl vatten
1 burk inlagd paprika
2 msk hackad persilja
Peppar
Ev. Salt
1 pkt halloumiost

Hacka vitlök, lök, chili och paprika. Värm upp oljan i en kastrull och fräs hacket en stund (det ska inte få färg).  Slå på vatten och rör ner buljong. Låt småkoka 5-10 minuter. Krydda med persilja och lite peppar. Mixa soppan slät, smaka av och salta vid behov. Skiva osten, stek den i lite olja och servera med soppan.

fredag 14 juni 2013

Brittas bröd

När jag var tonåring och ville lära mig baka bröd så fick jag råd och recept av en tant i byn som bakat allt bröd själv till sig och sin familj. Det är ett österbottniskt rågbröd, ett blandbröd med rågmjöl. Supergoda bröd blir det! Jag bakar brödet med (o)jämna mellanrum och det är alltid lika uppskattat. Hembakat bröd är svårt att slå, så baka och njut nygräddade med smör och ost!


Brittas bröd

1,2 l mjölk eller vatten
1,5-2 pkt jäst
2-3 tsk salt
500 g rågmjöl
vetemjöl

Värm mjölk eller vatten fingervarmt. Rör ut jästen med lite av vätskan först och rör sen ner resten av vätskan. Rör ner saltet, rågmjölet och lite vetemjöl. Arbeta sedan in så mycket vetemjöl att degen släpper från bunkens kanter och inte längre känns kladdig. Låt jäsa ca 30 minuter med en bakduk ovanpå bunken. Älta degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar som bakas ut till runda bröd med hål i. Låt jäsa igen, ca 30 minuter. Nagga och grädda i 225 grader tills ytan är gyllene och brödet låter ihåligt när man knackar på det undertill.

onsdag 12 juni 2013

Svartvinbärsbladssaft

Jag gillar att ta tillvara bär, blad och annat som frodas under sommaren. Den här saften är läskande en varm sommardag. Passa på att skörda nu när det finns späda blad av svarta vinbär!

Saft av svartvinbärsblad

2 l späda blad av svarta vinbär
2 l vatten
2 kg socker
3 citroner, finrivet skal och saft
50 g citronsyra

Skölj bladen väl och sätt i en skål med lock tillsammans med citronskal och citronsaft.
Koka upp vatten och socker och häll i skålen.
Rör ner citronsyran utrörd i lite socker. Blanda om väl.
Låt saften stå övertäckt i kylskåp 5 dygn.
Sila och njut av saften.




torsdag 6 juni 2013

Bärrutor med havretäcke

Jag ville baka något att ha i frysen, bara att ta upp när jag får gäster. I och med att jag har bär kvar i frysen blev det denna kaka i långpannan. Jag gjorde en med blåbär och en med lingon/svarta vinbär i. En god, saftig kaka som kan serveras som sådan eller med en liten skvätt vaniljsås till.



Bärrutor i med havretäcke

4 ägg
4 dl socker
2 dl mjölk
200 g smält smör
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

5 dl bär

125 g smör
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölken och det smälta smöret. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt så att smeten hålls luftig. Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Strö bären ovanpå.

Nyp ihop smör, havregryn, socker och vetemjöl tullen grynig massa och smula över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 175-200 grader, ca 20-30 minuter.

måndag 3 juni 2013

Scoutbröd

Vill man ha ett hembakat bröd som mättar många munnar är det här brödet ett bra val. I min receptsamling heter brödet Annikas scoutbröd eftersom det var Annika som hade receptet på detta superenka och goda bröd. Här behövs inget semlerullande eller runddrivande, här gäller det att platta till! Inför ett kårläger bakade vi många satser och brödet uppskattades av scouter och ledare.

Annikas scoutbröd

75 g jäst
1,5 l ljummet vatten
2 msk salt
1,25 dl olja
Ca 3,3 l mjöl (4 dl havrekli, 6 dl rågmjöl, 8 dl havregryn, resten vetemjöl)

Lös jästen i lite av det ljumma vattnet. Rör ner resten av vattnet, saltet, oljan och det mesta av mjölet. Arbeta in mera mjöl i degen. Den ska vara rätt lös. Låt jäsa 30 minuter, platta ut degen fördelad på två plåtar och strö lite havregryn överst. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 225 grader varm ugn.