onsdag 24 april 2013

Grötkaka

Grötkaka, vad är det?
Det finns många inlägg med grötkakor, gröt i ugn och olika varianter av mugcakes som florerar lite här och var på bloggar. De här recepten kittlade mina smaklökar, såväl som min nyfikenhet.

I morse slog jag till! 
Grötkaka med hallon och banan blev det. 
Supergott och enkelt! 
Under tiden kakan gräddades gjorde jag diverse morgonbestyr. 
Sen var det bara att sätta sig ner och äta med lite bär och naturell yoghurt kryddad med vaniljpulver.
Receptet är från denna blogg.

Grötkaka med hallon och banan

1 dl havregryn
1dl mjölk
1 dl hallon
1\2 banan, mosad
0,5 tsk bakpulver

Blanda allt i en skål och grädda 20 minuter i en portionsform i ugnen (225 grader).
Servera med bär och lite yoghurt

måndag 15 april 2013

Syltkakor med vårkänslor


Helgen har bjudit på uppfriskande vårregn, lite sol och plusgrader hela natten. Snön smälter, fåglarna kvittrar och man känner en svag doft av lera. Våren är på intågande! Vad passar väl bättre då än de här underbart syrligt goda och vårfräscha syltkakorna med lemoncurd! Kakdegen är Leila Lindholms Farmors spröda småkakor. Ett superbra grundrecept.

Syltkakorna med lemoncurd (25 st)

2,75 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,75 dl florsocker
150 g kallt smör
0,25-0,5 msk kallt vatten
1/2 dl lemoncurd 

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt en timme i en plastpåse. Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck en grop i varje boll med en lätt mjölad tumme och klicka i lite lemoncurd. Grädda kakorna i 175 gradig ugn tills de fått en ljus färg, ca 10 minuter. 

söndag 7 april 2013

Omelettrulle med bacon

Ibland är det bra att kunna fixa ihop en enkel lunch på förhand, bara att ta med sig när man går. Ät lite tomat eller en sallad till så står man sig länge på lunchen!

Omelett - vispa lätt ihop 2 ägg, 2 msk mjölk, lite salt, peppar och vändstek i en stekpanna. Låt      
                 omeletten sen svalna

Fyllning - stek 2 baconskivor, låt dem svalna och skär dem i små bitar.
                 Blanda 30 g majonnäs, 30 g crème fraîche, 10 g hackad lök, lite peppar, ev. salt med bacon.

Fördela fyllningen på halva omeletten och rulla ihop. Låt gärna stå och dra lite i kylskåp innan du äter den. Den här klarar sig dessutom en par dagar i kylskåp.

torsdag 4 april 2013

Hemmagjord majonnäs

Det är superenkelt att fixa sin egen majonnäs. Hemligheten ligger i att använda rumstempererade ingredienser. Så låt ägg, senap, citronsaften och olja stå framme innan du kör igång. Sen kan du, om du vill, smaksätta majonnäsen med t.ex. örter eller vitlök.

1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite peppar
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja (inte kallpressad)

Lägg alla ingredienser i en hög, smal bägare. Mixa några sekunder med stavmixern, rör lite på den mot slutet för att få majonnäsen att gå ihop helt. Förvara i kylskåp. Den står sig ca en vecka i kylskåpet.

tisdag 2 april 2013

Havtornspannacotta

Under en av påskens middagar fick denna underbart goda och lena pannacotta vara finalen. Härliga påskfärger och lagom mycket. En pannacotta med spegel är enkel att göra bara man har tid att låta den stå och stelna. Den går dessutom
utmärkt att förbereda dagen före.
Havtornspannacotta (4 port.)
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
50 g vit choklad
1/2 dl havtornsjuice
3 msk socker
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Bryt under tiden vitchokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden blandat med vaniljpulver och häll den över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den heta grädden, rör sen ner havtornsjuice och socker. Smaka av och tillsätt vid behov mera socker. Fördela pannacottan i fyra portionsglas och låt dem stelna några timmar.
1 gelatinblad
1/2 dl vatten
1/2 dl havtornsjuice
2 msk socker
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm upp vatten, havtornsjuice och socker. Krama ur gelatinbladen och smält ner i den varma vätskan. Fördela över pannacottorna och låt stelna igen nån timme.