tisdag 19 mars 2013

Glass med mascarpone

Jag svängde ihop två olika sorters glass med mascarponeost häromkvällen. Jag googlade lite för att få inspiration och sen använde jag det som fanns i skåpen.

Mascarponeglass a´la Åsa
2 äggvitor
2 ägggulor
0,5-1 dl socker
2 dl vispgrädde
 250 g mascarponeost
smaksättning 1: 1,5 dl hallon och 3 dl jordgubbar
smaksättning 2: 100 g smält mintchoklad (70%)

Sätt äggvitor i en skål av glas eller av rostfritt skål (då finns där inga fettrester som kan störa vispningen). Lägg äggulorna och sockret i en annan skål och vispgrädden och vaniljsockret i en tredje. Fixa fyllningen: mixa bär med ost eller rör ihop choklad med ost. Sen är det bara att vispa (äggvitorna först), vända ihop och frysa in!


Gott blev det!

tisdag 12 mars 2013

Bara röra ihop-bröd

Superenkelt och supersnabbt bröd. Dessutom supergott! Tack Ernst Kirchsteigerför receptet!
Jag hade dessutom haft varvat alla ingredienser utom sirap och yoghurt i en glasburk med lock som fått stå framme som en inredningsdetalj sen jul. Då var det verkligen bara att röra!

Ernst goda julbröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk matsoda
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
3 dl torkade, strimlade aprikoser
2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt
ev. solros/pumpafrön på ytan
Rör ihop alla mjölsorter, salt, matsoda, russin, nötter och aprikoser. Tillsätt sirap och yoghurt. Fördela den kladdiga degen i två avlånga brödformar. (jag valde att klä formarna med bakplåtspapper istället för att smöra dem). Jämna till ytan, strö på solrosfrön och pumpafrön om du vill. Grädda i 200 grader i 60 minuter , sänk till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Täck bröden med lite bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden så blir de inte så mörka. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna. 

torsdag 7 mars 2013

Bullfest

Jag hade lite äppelbitar i frysen och lite mandelmassa  i kylen som jag ville göra något av. Det blev en hel massa bullar!



Fin Vetedeg (ur sju sorters kakor)

1 l ljummen mjölk
100 g jäst
3 dl socker
1 tsk salt
4 tsk malen kardemumma
ca 3 l vetemjöl (2 kg)
300 g rumsvarmt smör

fyllning 1: smör, äppelhack, riven mandelmassa, hackad mandel, kanel och socker

fyllning 2: smör, kanel och socker

pensla med ägg och strö på pärlsocker (och eventuellt mandelhack)

Grädda i 200-225 grader

lördag 2 mars 2013

Mättande linssallad

Jag har snöat in på recept med bönor, linser och kikärter den senaste tiden och nu har jag testat den första rätten. Det blev en lyckoträff!  Receptet på denna linssallad hittade jag i boken Mat från Trädgårdscafeet Slottsträdgården Ulriksdal. Enkelt, gott och behändigt i och med att salladen står sig i kylskåpet flera dagar.

Linssallad
1,5 dl svarta linser
1,5 dl gröna linser
1,5 dl röda linser
1 gul lök
0,5 dl kokosflingor
salt
peppar

Koka linserna var för sig då de kan behöva olika lång koktid (koka gärna med en skiva lök). Skölj linserna i kallt vatten i en sil då de är färdigkokta. Blanda linserna med kokosflingor och finhackad lök. Smaka av med lite salt och peppar.

Dressing
ca 70 g färsk ingefära
1 msk soja
1 cm röd chili
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
salt
peppar

Riv ingefäran och pressar ut saften i en skål. blanda ner soja, finhackad chili, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar och hälll dressingen över linserna.

Salladen blir godare om den får stå och dra i sig smakerna från dressingen några timmar!


Kommentar till receptet:
Jag kunde ju inte riktigt hålla mig till receptet... Jag hackade löken och lade den i salladen (inte bara i kokvattnet). I dressingen lämnade jag bort 1 tsk curry.