tisdag 24 september 2013

Äppelsaft

Äppel päppel... det är en lyx att ha massor med äppel och att verkligen få frossa i dem. I år är ett bra äppelår och många äppel är fasta, fina och stora. Jag är tacksam för alla vänner som har äppel i mängd och massor och som gärna delar med sig. Jag bitar, kokar, torkar och pressar äppel så det står härliga till för att få saft, mos, kompott, curd, juice och torkade äppelbitar för vinterns behov.

Jag har testat flera olika recept på äppelsaft och det här receptet som hängt med några år ger en god saft. Sockermängden är lite vag, smaka dig fram så blir det bäst eftersom olika äppelsorter behöver olika mycket socker.

Råsaft av äpple

3 kg äppel
2 citroner
1 tsk vaniljpulver
3 l vatten
700-1000 g socker

Skär äpplena i mindre bitar (du behöver inte ta bort skal och kärnhus) och lägg dem i en stor skål med lock. Pressa saften ur citronerna och slå över äpplena. Tillsätt vaniljpulvret. Koka upp vattnet och häll överst. Rör om och låt svalna. Täck med locket och låt saften stå svalt i 2-3 dygn. Sila, rör ner sockret och smaka av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar