lördag 22 juni 2013

Blåbärskaka i midsommartid

Långa ljusa nätter, sol, glimrande vatten, nypotatis och jordgubbar är det som många med mig förknippar med midsommaren. Idag vaknade jag till regn och blåst, jordgubbar byttes ut till blåbär och nypotatis blev det inte heller. Men kvällen avslutades i solsken med vänner och ett glimrande sund i bakgrunden.



Blåbärskaka med kokos

75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

2-3 dl blåbär

1 dl vispgrädde
1 ägg
0,5 dl strösocker
1,5-2 dl kokos

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpuvler och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk, lite i taget. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Vispa grädden fluffig.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner äggsmeten och kokos i grädden.
Fördela blåbären över kakan.
Häll gräddblandningen ovanpå i ett jämnt lager.
Grädda ytterligare ca 20 minuter.
Låt kakan svalna innan den serveras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar