måndag 6 maj 2013

Salta snurror

Snart blir det tid för festligheter med morsdag, examensfester, grillfester och oväntade besök. 
Då kan det vara trevligt att ha lite salta bitar att duka fram också. 

I helgen testade jag två olika fyllningar till min (salta) jästdeg. 
Några salta snurror gräddade jag direkt, resten åkte ogräddade i frysen. 
För då kan man när som helst bjuda gästerna på ugnsvarma snurror!

50 g jäst
3 dl kall mjölk
1 tsk salt
2 msk socker eller flytande honung
Ca 7,5 dl vetemjöl
3 msk rapsolja

Fyllning 1: 200 g fetaost, 4 msk finhackad, färsk basilika

Fyllning 2: 200 g grynost, 1 msk dijonsenap, 0,5 dl finhackad rödlök, 0,75 dl finhackad färsk persilja, 150 g riven god smakrik ost, 150 g god rökt skinka, lite peppar.

Lite god tomatsås eller sambal oelek

Rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt salt, socker eller honung, oljan och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och tillsätt mera mjöl tills degen är fast och fin.
Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i ca 30 minuter.

Älta (knåda) degen och dela den i två delar.
Kavla ut delarna till två ganska tunna rektanglar. 
Bred på antingen tomatsås eller lite sambal oelek och fördela sen fyllningen ovanpå. 
Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 20 bitar och sätt dem i en bullform eller på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Låt snurrorna jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Frys nu antingen in (frys in först och flytta sen över de frysta snurrorna till en frysask) eller
grädda snurrorna direkt i 225 grader, 12-14 minuter. 
Pensla dem med lite uppvispat ägg före.

När man sen vill grädda några frysta snurror så tar man fram dem ur frysen, låter dem stå i rumstemperatur under tiden ugnen blir varm, penslar dem och gräddar sen. 
Voila, så har man nygräddade bakverk att bjuda på!

En fyllning räcker till en deg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar